torstai 8. toukokuuta 2014

Ruotsin matka, päivä 2

Ensimmäinen kokonainen päivämme Uumajassa valkeni aurinkoisessa, mutta tuulen takia melko kylmässä säässä. Aamupalan jälkeen lähdimme ruotsinkielellä opastetulle bussikierrokselle ympäri kaupunkia. Oppaana meillä oli kaksikielinen Tapio A, joka kertoi omasta taustastaan, että hän oli syntynyt Rovaniemellä, mutta perheensä oli muuttanut Kiirunaan kun hän meni koulussa toiselle luokalle. Nyt hän puhui sujuvasti ruotsia, suomea ja myös meänkieltä, joka on Torniojokilaakossa puhuttava suomen murre. Meänkieli kuulostaa suomen ja ruotsin sekoitukselta ja vitsikkäästi voisi sanoa, että meänkielisen sanan sanan saa, kun laittaa ruotsinkielisen sanan loppuun i-kirjaimen (esim. lastbil = lastbili).

Matkustajakodin oleskelutilassa oli "viherkasveja".
Näkymä matkustajakodin ikkunasta sisäpihalle päin.
Matkustajakodissa oli tarjolla lukemista.
Aamupalalla
Kiertoajelulla matkalla yliopistolle päin.
Tämä pieni kirkko on nykyään todella suosittu esim. hääparien vihkipaikkana.
Näkymä bussin ikkunasta
Entisen mielisairaalan pihalla oli tällainen kyltti.

Kiertoajelun jälkeen oli aika mennä lounaalle. Ennen lounasta ehdimme ostaa liput MADE 2014-festivaalille, jonne kaksi opiskelijaa halusi mennä katsomaan esityksiä. Festivaalilipulla sai osallistua kahden päivän aikana järjestettyihin tilaisuuksiin, joista torstain konserttiin vaadittiin lisäksi paikkaliput (festivaalista ja konsertista lisää tulevissa teksteissä).

Lounasta nautimme Norrlandsoperan-ravintolassa, jossa jouduimme ensin hieman odottelemaan pöytien vapautumista. Huomasimme, että paikalle oli tullut muutamia suomalaisia näyttelijöitä, mm. Mikko Kouki ja Kari-Pekka Toivonen. Söimme siis lounasta samassa ravintolassa yhtä aikaa heidän kanssaan.

Norrlandsoperan

Katosta roikkui tällaisia puhekuplia.
Ruoka oli oikein maukasta.
Kitaramuseoon menemistä odottelemassa.
Norrlandsoperan lähellä oli tällaiset kivat sädekehäpenkit.
Lounaan jälkeen suurin osa ryhmästä halusi käydä Guitars - the Museum -näyttelyssä, joten ostimme (suuresta yhtäkkiä paikalle tulleesta ryhmästämme hämmentyneeltä) lipunmyyjältä liput ja menimme tutustumaan näyttelyyn. Vaikka ei ymmärtäisi kitaroista mitään, näyttely on silti vaikuttava. Kitarat olivat upeita ja arvoltaan jopa miljoonia Ruotsin kruunuja.


Ensimmäisen päivän iltapäivä oli vapaata tutustumista kaupunkiin. Osa käytti ajan shoppaillen ja kahvilassa istuen, toiset kävivät taidemuseossa, pari opiskelijaa kävi MADE 2014-festivaalilla ja muutamat kävivät paikallisessa nuorisotilassa Strandmagasinetissä. Yksi opiskelija oli jopa eksynyt paikalliseen parturiin ja leikkuuttanut hiuksensa.


Ilahduttavan moni opiskelija oli käyttänyt ruotsin kieltä rohkeasti ja huomannut, että saa asiansa hoidettua koulussa opitulla ruotsin kielen taidolla. Kuullunymmärtäminen on tosin aidoissa tilanteissa joskus hieman haasteellista, esimerkkinä voisi mainita asiointi kiinalaisessa ravintolassa (ruotsia kiinalaisella aksentilla) tai rahanvaihto Forexissa (ruotsia huippunopeasti puhuttuna epäselvästi pleksin takaa).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...